De kraamweek

Zodra u bevallen bent komen wij de eerste week nog een aantal keren bij u thuis tijdens onze kraamvisites. Wij komen dan kijken hoe alles met u en uw baby gaat. De eerste week bevat veel nieuwe dingen voor jullie als “verse” ouders. Wij doen enkele controles en geven eventueel adviezen en antwoorden op uw vragen. Mocht u vragen of klachten hebben en wij komen die dag niet langs of zijn ze dringend neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige.

 

Tijdens de bevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster. Mocht u in het ziekenhuis of geboortehuis zijn bevallen moet u zelf het kraambureau op de hoogte brengen dat u bevallen bent. Zodra u een datum en tijd weet dat u ontslagen wordt uit het ziekenhuis neemt u nogmaals contact op met het kraambureau, zij komen dan zodra u thuis bent om thuis te helpen.
Tijdens de kraamperiode zal de kraamverzorgster dagelijks enkele uren bij u thuis komen. Zij doet controles bij de kraamvrouw en de baby. Ook helpt ze met de voedingen van uw baby, geeft adviezen en doet licht huishoudelijk werk.

 

Na uw bevalling krijgt u van ons (of vanuit het ziekenhuis van de gynaecoloog) een brief voor de huisarts met gegevens van de bevalling. Zou u deze brief z.s.m. bij de huisarts willen bezorgen (in ieder geval binnen 48 uur). De huisarts wil graag weten wanneer en hoe u bent bevallen. Soms komen ze in de kraamperiode nog een keer thuis op visite.

U krijgt van ons ook een praktijkevaluatie. Er staan vragen in over de geleverde zorg van onze verloskundigen praktijk. Zou u zo vriendelijk willen zijn deze voor ons in te vullen. Wij doen ons best om met zijn allen u en uw partner goed te begeleiden tijdens uw zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Mocht er iets zijn wat u niet prettig vond willen wij dat graag weten om ons beleid daar mogelijk op aan te passen.

 

Gehoorscreening en hielprik

Tussen de vierde en zevende dag na de geboorte van uw kindje komt er een wijkverpleegkundige van Icare om de hielprik en de gehoorscreening bij uw kindje te doen.
Het zijn ziektes die vroeg opgespoord kunnen worden en behandeld worden met een dieet of met medicijnen. Worden deze ziektes te laat onderkent en niet behandeld kan uw kindje geestelijke achterstand ontwikkelen.

 

Voor meer informatie over de aandoeningen die in onderzocht worden met de hielprik kijk dan in het kraambed-ABC onder kopje Hielprik en op de website www.rivm.nl/hielprik
De wijkverpleegkundige van de ouder en kindzorg (afd. 0-4jr.) komt hiervoor bij u langs, zodat zij dat kunnen combineren met de gehoorscreening.

 

Ouder en kindzorg
Na de kraamperiode (tot 10 dagen na de bevalling) neemt de wijkverpleging, afdeling ouder en kindzorg 0-4jr. de zorg van uw kindje van ons over. Zij nemen in de eerste week na de geboorte contact met u op om een afspraak te maken. Zij bezoeken u eenmalig thuis om u uit te leggen wat zij voor u kunnen betekenen en hoe zij zorg verlenen o.a. op het consultatiebureau.