Kunnen inwendig en uitwendig voorkomen. Ze ontstaan vaak door een verhoogde druk tijdens de laatste week van je zwangerschap of tijdens het persen tijdens je bevalling. Soms zijn ze pas na enkele dagen zichtbaar. Ze kunnen spontaan verdwijnen. Sommigen zijn echter pijnlijk. Wat belangrijk om je ontlasting soepel te houden zodat je minder hoeft te persen en het minder pijnlijk is. Schrik niet dat er soms bloed bij uw ontlasting zit. Dit kan van inwendige aambeien komen. Indien ze erg pijnlijk zijn of niet uit zichzelf slinken geef het dan aan bij de verloskundige, wij hebben op de praktijk Curanal, een zalf (soms i.c.m. tabletten of zetpillen) Dit is een middel van een apotheek in Hilversum wat goed helpt.

Wij adviseren u zolang u vloeit niet in bad te gaan of te gaan zwemmen. Zolang u vloeit is uw baarmoedermond nog niet gesloten en bent u gevoelig voor infecties van uw baarmoeder. Er zit namelijk nog een "wond" van uw placenta. Zodra het vloeien gestopt is, is uw baarmoedermond functioneel gesloten en kan u weer baden en zwemmen zonder een verhoogde kans op een baarmoederontsteking.

Soms gebeurt het dat je ernstige steken (koliek-achtige pijn) in de zijkant(en) van je buik krijgt in je kraamperiode of er net na. (dit wordt soms nog erger ervaren dan ween.) Net als in het begin van je zwangerschap kan dit bandenpijn zijn. Vaak duurt het 1-2 uur en zakt de pijn dan af. Het kan aan een of beide kanten van uw buik zijn. Je baarmoeder "hangt" aan de banden in je buik. Door je zwangerschap zijn ze overrekt en geven nu even minder steun aan je baarmoeder en deze "wiebelt" in je buik. De banden worden meer belast en kunnen een stekende pijn geven. Het kan geen kwaad maar probeer soms even iets rustiger te doen.

Soms wordt een baby geel in de eerste week na de geboorte. Deze kleur wordt veroorzaakt door een afvalstof bilirubine. In de eerste week worden er veel rode bloedlichaampjes van de baby vervangen door nieuwe rode bloedcellen. De afbraak van de oude cellen gebeurt in de lever en daar komt de afbraakstof bilirubine bij vrij. Soms kan de lever vervolgens de uitscheiding van deze stof niet aan en hoopt het zich op in het lichaampje van de baby. Hierdoor kan uw kindje geel worden. Om het te vergemakkelijken kunt u uw kindje zoveel mogelijk in het daglicht leggen. Dit bevordert het proces.
De verloskundigen en de kraamverzorgster beoordelen de mate van geel zien. Het is vaak een onschuldige vorm van geel zien. Wat belangrijk is dat het kindje niet suf is, goed drinkt en niet te geel wordt. Vindt de verloskundige uw kindje te geel dan verwijst zij eenmalig naar het laboratorium van het ziekenhuis. De laborante prikt uw kindje en neemt een klein buisje bloed af. Daar wordt de waarde bepaalt en nemen ze contact op met de verloskundige. Zij bepaald dan of het acceptabel is of niet. Indien de waarde te hoog is wordt het in het ziekenhuis onder een blauwe lamp gelegd om het lichaampje te helpen en het afbraak en verwerkingsproces te bespoedigen.

Tijdens het kraambed bent u gevoelig voor meerdere ontstekingen en infecties. Blaasontsteking is een van die infecties. Zeker als u tijdens uw bevalling bent gekatheteriseerd. Enkele symptomen kunnen zijn: zeurende onderbuikspijn, pijn of een branderig gevoel tijdens het urineren en koorts. Mocht u een van deze symptomen hebben dan is het verstandig even een "gewassen plas” bij de huisarts te laten controleren op een blaasontsteking. Indien de infectie aanwezig is krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven.
Wat u uit voorzorg kunt doen is veel drinken (minstens 3liter) en ook cranberrycapsules of cranberrysap drinken zodat u minder kans hebt op de ontsteking of sneller verholpen is.

Na de geboorte van uw kindje verliest u altijd bloed. Dit is afkomstig uit uw baarmoeder waar een wond van uw placenta zit. De verloskundige en de kraamverzorgster houden dit goed in de gaten. U voelt als u zich omdraait of beweegt een golfje, dit is heel normaal. Ook kunt u stolsels verliezen, sommigen zo groot als een vuist. Wat niet mag is dat u binnen 15 minuten 3-4 grote kraamverbanden helemaal vol hebt of dat het langs uw benen afloopt. In dat geval of bij naar en duizelig worden direct contact opnemen met de dienstdoende verloskundige.
Wat u zelf kunt doen om het bloedverlies te beperken is regelmatig urineren (minimaal elke 3 uur). Uw baarmoederspier moet namelijk na de bevalling goed samentrekken (naweeën) om de bloedvaten in het wondbed dicht te knijpen. Als uw blaas vol is wordt de baarmoeder belemmerd om samen te knijpen en vult de baarmoeder zich met bloed en vloeit meer.
1-2 weken na de bevalling verkleurt het helder rode bloed in oud bruin bloed. Nog later gaat het over in wondvocht dat er meer bruin/ gelig uitziet. Dit kan wel tot evt. 6 weken na de bevalling aanhouden.

De cranberry is een besje dat heel veel vitamine C bevat (1 glas is gelijk aan 10 glazen sinaasappelsap). Door veel vitamine-C in te nemen bijvoorbeeld in de vorm van cranberrysap of cranberrycapsules (niet de tabletvorm) wordt uw urine zuurder en daardoor minder aantrekkelijk voor bacteriën om zich er in te vermenigvuldigen en een blaasontsteking te veroorzaken. Bent u gevoelig voor blaasontstekingen of bent u tijdens uw bevalling gekatheteriseerd adviseren wij u om cranberries te gaan gebruiken om zo een blaasontsteking proberen te voorkomen of hem sneller te verhelpen. Blijf daarnaast ook veel drinken om alle afvalstoffen sneller kwijt te raken.

Sommige vrouwen voelen zich niet goed na de geboorte van hun kindje en zitten niet lekker in hun vel. De omgeving verwacht vaak dat u hoog op een roze wolk zit maar u ervaart het niet zo. Probeer er dan met ons of de huisarts over te praten. De omschakeling naar het moederschap kan vrouwen heel zwaar vallen en het is een zeer verantwoordelijke taak een waar u zich nauwelijks op voor kan bereiden. Er alleen mee blijven rond lopen zorgt dat u zich alleen nog maar vervelender gaat voelen.

Het kan zijn dat u tijdens de bevalling iets bent ingescheurd of dat u een knip hebt gekregen. U hebt dan hechtingen in een wond die moet gaan genezen. Het lichaam geneest bij ieder persoon anders. Het zijn oplosbare hechtingen die er niet uit gehaald hoeven worden. Wat kunt u er aan doen om de genezing te bevorderen:

- Goed schoonhouden, na toiletteren even goed naspoelen met water
- Calendulaspray op de wond voorkomt infecties en verminderd littekenweefsel, gebruik dit in overleg met de verloskundige
- Bij een zwelling of een blauwe plek kan u Arnica-D6 (tabletjes of korrels) gebruiken, de eerste 2 dagen elke 3uur, daarna afbouwen naar 3x daags, gebruik dit in overleg met de verloskundige
- Luchten van de wond is goed na +/- 4dagen als het vloeien minder is. Ga dan ipv op een matje op een badlaken liggen en geen ondergoed en maandverband voor. Doe dit meerdere momenten op de dag
- Het kan zijn dat na enkele dagen het gaat jeuken, dit is een teken van genezing
- Bij ontstoken hechtingen kunt u (in overleg met de verloskundige) 2x daags 5minuten met uw wond in een badje met biotex, badedas of soda gaan zitten. Deze producten werken namelijk zuiverend

De hielprik wordt bij alle baby’s geprikt tussen de 4de en 7de dag na de geboorte. Er wordt bloed afgenomen vanuit de hiel van uw kindje en dit wordt onderzocht op 17 ziektes die al op zeer jonge leeftijd goed te behandelen zijn met een dieet of met tabletjes. De wijkverpleegkundige neemt contact met u op over wanneer ze langs komt in het kraambed. Dit gaat vanzelf wanneer het kindje is aangegeven op het gemeentehuis.
Voor informatie verwijzen wij u naar de website: www.rivm.nl/hielprik.

Wilt u na de geboorte van de baby katoenen luiers gaan gebruiken in plaats van pampers kan dat en is het geen probleem. Via katoenenluiers.pagina.nl kunt u meer informatie vinden over het gebruik van katoenen luiers.

Een koortslip is een virusinfectie die veroorzaakt wordt door het Herpes simplex virus. (HSV) Een eerste besmetting verloopt vaak zonder klachten en gaat ongemerkt voorbij. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig en trekt zich terug in bepaalde zenuwcellen. Bij een verminderde weerstand, koorts, spanning of zwangerschap kan het virus weer actief worden.
Een koortslip is een vervelende, pijnlijke aandoening. Op de huid rond de mond of neus ontstaan één of meerdere rode plekken, pijnlijke verdikkingen en blaasjes. De blaasjes zijn gevuld met vocht waarin het virus zich bevindt. De blaasjes barsten open of verdrogen en vormen korstjes. Als een koortslip niet behandeld wordt duurt het ongeveer 2 weken voordat het genezen is. In de fase van blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes met het virusvocht is de kans op besmetting het grootst. Die fase wordt de actieve fase genoemd. U mag dan dun met zovirax smeren om de koortslip te onderdrukken.
Een koortslip kan bij pasgeborenen de oorzaak zijn van ernstige herpesinfecties. In uitzonderlijke gevallen kan het leiden tot herpes neonatorum, een zeer ernstige herpesinfectie waarbij hersenbeschadiging kan ontstaan en waaraan uw baby zelfs kan overlijden. Het besmetten van een baby kan al door de baby liefdevol te knuffelen.
Enkele voorzorgsmaatregelingen zijn
- Het dragen van een mondkapje door persoenen met een ‘actieve” koortslip tijdens contact met de baby.
- Het goed wassen van de handen met desinfecterende zeep vóór de verzorging van de baby
- De koortslip van de ouder zo spoedig mogelijk laten behandelen met een zalf.
- Verzorging tussen ouders en de kraamverzorgende houden en als besmettingsgevaar over is pas andere mensen laten vasthouden en knuffelen. Onschuldige bacteriën van visite kunnen al een boosdoener zijn als de baby (zonder weerstand) aan het vechten is tegen het herpesvirus.
- Als u zelf geen koortslip heeft maar de visite wel, laat ze de baby liever niet vasthouden, maar bij een eventueel volgend bezoek om zo besmetting te voorkomen. Komen kijken kan geen kwaad.

Kraamtranen komen in de eerste 2weken na de bevalling vaak voor. Schaamt u zich hiervoor niet. Dit een normaal verschijnsel. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Omslag van de hormonen, en minder slaap etc spelen mee. Het is daarom ook niet altijd te voorkomen. Zorg voor voldoende rust en laat u verwennen. Geef het even de tijd ook om alles te verwerken wat er sinds de bevalling allemaal gebeurt is.

Veel van de kinderen krijgen in de eerste week last van krampjes. Hun darmen zijn nog niet gewend aan voeding in hun darmen dat ze nu moeten gaan verteren. Nu de darmen moeten gaan functioneren zie je vaak krampjes ontstaan. Zeker bij de overgang van de meconium naar de gele ontlasting.

Enkele tips staan hier vermeldt:
- Ga uw kindje niet nog meer voeding geven, dit verergert vaak de krampen.
- Leg het kindje op uw warme buik of leg uw warme hand op het buikje en maak een ronddraaiende beweging.
- Als u borstvoeding geeft kan u als moeder 3x daags een grote mok venkelthee drinken. Dit komt via de borstvoeding bij het kindje en laat de darmen iets kalmeren. Na de voeding 3 theelepeltjes koude venkelthee mag. Gebruik dit alleen in overleg met de verloskundige.
- VSM heeft een druppel, met de naam: Synababy, die helpt alleen tegen krampen. Dit mag u niet langer dan 3 dagen achter elkaar geven, daarna krijgt u een verhoogde kans op verstopping bij het kindje. Gebruik dit alleen in overleg met de verloskundige.
- Geeft u flesvoeding dan is het niet verstandig om zomaar over te gaan op een ander soort voeding. (zeker niet zonder overleg!!) Dit kan het probleem verergeren. Probeer eerst enkele dagen de flesvoeding klaar te maken met bronwater (Barle Duc of spa blauw), het kan zijn dat uw kindje gevoelig is voor het kalk in het leidingwater.

De eerste ontlasting van een pasgeborene is donker groen/ zwart van kleur en kleverig. Het is soms moeilijk om van de billetjes te poetsen. Het helpt om de billetjes de eerste dagen dun met vaseline in te smeren, zo laat het makkelijker los. Anders met een nat washandje zachtjes poetsen. Schuur niet te hard met luierdoekjes, deze zijn minder zacht en geparfumeerd waar de billetjes op kunnen reageren.

Naweeën kunnen de eerste 3 dagen na de bevalling voorkomen. Ze kunnen ook als erg pijnlijk worden ervaren. U hebt er meer kans op als uw bevalling zeer snel verlopen is. Soms is het ook een teken dat er iets in uw baarmoeder zit, bijvoorbeeld een stolsel dat eruit gewerkt wordt. Zorg in ieder geval dat uw blaas leeg blijft, en ga elke 3h. even naar het toilet. Is de blaas gevuld, dan gaat de baarmoeder vaak reageren met naweeën omdat hij niet goed kan samentrekken. Mocht de pijn ondanks een lege blaas aanhouden neem dan een warme kruik of eventueel paracetamol ( i.c.m. borstvoeding max.6x 500mg in 24h)

De meeste mannen en vrouwen moeten vlak na de bevalling nog niet aan seks denken. Soms wordt een gemiddelde “wachtperiode” van 3 tot 5 weken geadviseerd. In deze tijd vloeit u meestal nog ten gevolge van de bevalling. Zolang u vloeit is uw baarmoedermond nog niet volledig gesloten wat inhoud dat u nog gevoelig bent voor eventuele infecties. Wij adviseren nog geen gemeenschap te hebben zolang u vloeit. In deze weken is uw lichaam ook nog herstellende van de bevalling. Wanneer u weer aan seks toe bent verschild per vrouw.
Nu u moeder bent voelt u zich misschien vermoeid en heeft u nog geen zin in seks. Door de zwangerschapshormonen en de hormonen die de melkproductie activeren heeft u misschien last van vaginale droogte. Sommige vrouwen zijn bang dat vrijen hierdoor pijnlijk is, een glijmiddel is soms een goed middel om dat te verhelpen. Als u een litteken heeft van inknippen of een keizersnede bent u misschien bang dat vrijen pijn veroorzaakt. Ook zijn sommige vrouwen bang dat hun partner hen niet meer aantrekkelijk vindt.
Bij mannen kan de zin in seks ook afnemen. Ze voelen zich soms buitengesloten, zeker als hun partner borstvoeding geeft, of ze zijn bang om hun partner tijdens het vrijen pijn te doen. Seks na de bevalling is een onderwerp dat je misschien liever even vermijdt. Probeert u er toch samen over te praten. U zult merken dat de intimiteit langzaam weer een plaats krijgt.