De eerste (kennismakings-) controle

De eerste controle bij de verloskundigen vindt plaats tussen de 7 en 12 weken van uw zwangerschap. Tijdens de eerste controle hebben wij veel vragen voor u, zodat wij ons een goed beeld kunnen vormen van uw voorgeschiedenis en u zo goed mogelijk kunnen begeleiden tijdens uw zwangerschap. 

Wat moet u meenemen naar de eerste controle bij de verloskundige:

  • Bewijs van ziektekostenverzekering (maatschappij en polisnummer)
  • ID-bewijs en BSN-nummer)
  • Brief van de gynaecoloog/ huisarts en/ of echo-uitslag als u die heeft
  • Medicijnen (als u die gebruikt of gebruikt heeft in de zwangerschap)
  • Datum van de 1ste dag van de laatste menstruatie
  • Datum van uw positieve zwangerschapstest(en)
  • Indien u al eerder zwanger bent geweest maar niet in onze praktijk onder controle bent geweest, neemt u dan eventuele gegevens van de vorige zwangerschap en bevalling mee 

U maakt eerst kennis met onze assistente, zij zal enkele controles bij u doen (o.a. wegen, bloeddruk meten, ijzergehalte meten en een buisje bloed afnemen).

Daarna komt u bij één van de verloskundigen die de rest met u zal doornemen. Vragen die gesteld zullen worden gaan over uw eigen medische voorgeschiedenis vanaf uw geboorte tot nu, medische bijzonderheden in de familie van u en uw partner, (ouders, broers/zussen en kinderen van broers/zussen) en indien aanwezig uw verloskundige voorgeschiedenis. Het is erg handig om van tevoren alvast de zwangerwijzer in te vullen en mee te nemen naar de eerste controle. 

De verloskundige beoordeelt (afhankelijk van de zwangerschapsduur) middels een uitwendig onderzoek van uw buik, de groei van de baarmoeder en luistert indien mogelijk de harttonen van uw kindje.

Tevens wordt er gevraagd om mee te doen aan Moeders voor Moeders. Want jouw geluk kun je delen. Moeders voor moeder wil de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Ben je net zwanger? Dan kun je mogelijk helpen. Deel je geluk via deze link!