De termijnecho

Tussen de 10e en 12e week van uw zwangerschap kunt u een termijnecho laten maken. Deze maken wij als verloskundige in onze eigen praktijk en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan zijn dat wij deze afspraak al telefonisch maken als u zich voor de eerste keer meldt, anders kan u de afspraak maken met de assistente op de praktijk. 

In de praktijk bieden wij de mogelijkheid om een echo op eigen verzoek vanaf 8 weken te maken. Dit is een vaginale echo. Deze ‘ eigenwens echo’ is voor uw eigen rekening en kost u €35,- (direct contant te betalen bij het maken van de echo).

Als verloskundigen willen wij u er wel op wijzen dat deze echo soms onterechte geruststelling kan geven, want er moet nog altijd voorzichtigheid worden betracht in deze vroege fase van de zwangerschap. In deze fase eindigt helaas 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. Tevens blijkt in de praktijk dat het echobeeld niet altijd goed te beoordelen is. Bijvoorbeeld omdat u toch iets minder ver zwanger bent dan gedacht en het hartje daardoor nog niet klopt. Wij kunnen dan niet voorspellen of er sprake is van een vroege zwangerschap of een naderende miskraam, waardoor deze echo meer onrust kan brengen dan geruststelling. Om deze reden maken wij de vroege echo’s niet voor 8 weken zwangerschap! 

Ons advies is; als u geen medische indicatie heeft, het liefst te wachten met de eerste echo totdat u minstens 10 weken zwanger bent.

Tijdens het verdere verloop van de zwangerschap zal er alleen standaard bij 36 weken een liggingsecho verricht worden. Verder wordt er alleen op indicatie extra echo’s verricht, bijvoorbeeld bij bloedverlies, bij twijfel over de groei van de baby of volgens protocollaire afspraken.