Het derde trimester

De groei van uw kindje in de laatste drie maanden

Vanaf de 28e week is uw kindje levensvatbaar. Hij moet nog wel een lange tijd in de baarmoeder blijven, maar meestal bent u blij als u dit punt bereikt heeft. Het nesthaar is aan het verdwijnen. De baby zwemt, hoort en ziet. De baby hoort veel geluiden om zich heen, zoals het kloppen van uw hart, stemtrillingen, ademhalingsgeluiden en het borrelen van uw darmen. De baby raakt gewend aan deze geluiden. Daarom is een pasgeboren baby vaak direct rustig als hij na de geboorte op uw buik ligt. De geluiden vormen na de geboorte een vertrouwd stukje in de nieuwe omgeving.

De baby is nu ongeveer 40 cm lang en weegt 1200 gram

Vanaf 32 weken gaat het skelet van uw kindje veranderen. Het kraakbeen wordt harder (verbenen), zodat de botten bij de geboorte al aardig stevig zijn. Als de baby wordt geboren is de verbening nog niet voltooid. Dit is nodig omdat de schedel zich moet kunnen aanpassen tijdens de geboorte. De schedel van de baby bestaat uit verschillende losse bot delen die tijdens de geboorte zelfs een beetje over elkaar heen kunnen schuiven (moulage). Zo wordt de omtrek van het hoofdje een paar centimeter kleiner en past het door het bekken.

De baby is nu 44 cm lang en weegt ongeveer 2000 gram.

De bewegingen van de baby gaat u al goed herkennen. Als u de hand op de buik legt als uw baby beweegt lijkt het net of de baby stopt met schoppen. Dit is gedeeltelijk zo. De baby draait met de rug in de hand. De voetjes voelt u dan minder goed. De baby kan ook op muziek reageren.

Heeft de baby al eens de hik gehad? Dit merkt u doordat u een regelmatige “tik” in de buik voelen. Dit kan behoorlijk lang aan houden. Bij elke hik kan de buik even omhoog springen. De hik ontstaat doordat de baby van het vruchtwater drinkt. Als het maagje te vol is, prikkelt de maaginhoud het middenrif zo dat het in een reflex samentrekt.

Het hartje van de baby is bij elke controle goed te horen. Het klopt twee keer zo snel als uw eigen hart. Vanaf nu kan uw partner het hartje met een wc-rol, stethoscoop of het oor horen.

Rond 35 weken is uw kindje bijna volgroeid. Gemiddeld is de baby nu 47 cm lang en weegt het 2600 gram. Dit is al een heel gewicht. De gemiddelde groei van de baby is nu 1 cm per week en 200 gr.

Als de baby nu geboren wordt kan dit problemen geven. Uw kindje kan zich moeilijker op temperatuur houden omdat het weinig onderhuids vet heeft. Tevens heeft de baby nog moeite met drinken, omdat de zuigreflex ontbreekt.
Te vroeg geboren baby’s hebben ook meer kans op een lichte vorm van geelzucht (icterus). Als de baby te geel is kan het nodig zijn om hem onder de blauwe lamp te leggen. Dit kunstlicht zet de bilirubine om, zodat de baby deze afval stof kan uitplassen en poepen.