Het tweede trimester

De groei van uw kindje tussen de 13 en 28 weken

De baby groeit in deze weken flink. Het hele lichaam is nu bedekt met kleine haartjes. De baby ziet nu het verschil tussen licht en donker.
Uw kindje drinkt vruchtwater. De nieren werken al, dus het ingeslikte vruchtwater wordt netjes weer uitgeplast. De baby hoeft in de baarmoeder niet te ademen, maar krijgt via het bloed van de moeder zuurstof en voeding. De zuurstof en voeding wordt uit het bloed van de moeder gehaald en via de placenta en navelstreng bij de baby gebracht. De bewegingen van de armen en benen worden steeds krachtiger. Diep in de buik is de baby zo sterk aan het worden dat u als moeder zijn bewegingen gaat voelen. Sommige vrouwen voelen in de 16e week bewegen terwijl anderen tot na de 20e week moeten wachten. Dat is allemaal normaal. Eerst voelt u wat luchtbelletjes in de buik heen en weer gaan. Het gerommel wordt steeds duidelijker en gaat u het zelf ook als “leven” voelen.

De baby is bij 18 weken ongeveer 17 cm en weegt 310 gram

Als de zwangerschap over de helft is, wordt de huid van de baby door een dikke laag witte huidsmeer (vernix) beschermd tegen het uitdrogen van de huid. Na de geboorte zit er meestal nog wat huidsmeer in de huidplooitjes. Soms zit de baby nog helemaal onder het huidsmeer. De baby begint nu haartjes op het hoofd te krijgen. Bovendien begint, onder de huid, zich vet te vormen. Het bewegen wordt steeds duidelijker. Ook aan de buitenkant van de buik is dit nu te voelen. Jullie kindje groeit ondertussen flink en is ongeveer 26 cm en weegt al 780 gram.