Weeën
Baringspijn wordt veroorzaakt door weeën. Weeën zijn krachtige en pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Echte weeën zijn niet te missen; ze verdwijnen niet als je gaat liggen of rusten. Zolang weeën niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen. Er zijn verschillende soorten weeën: voorweeën, indalingsweeën, ontsluitingsweeën en persweeën.
Ontsluiting
De eerste uren (de latente fase) vordert de ontsluiting meestal niet zo snel. De baarmoedermond moet eerst verstrijken (korter worden) en verder verweken voordat deze helemaal open gaat. De laatste centimeters gaan over het algemeen wat sneller. Het kan handig zijn om in het begin een beetje bij te houden hoe snel de weeën elkaar opvolgen. Als er regelmaat in zit, is dit niet meer nodig.
Omgaan met pijn
Elke vrouw ervaart pijn anders, maar bevallen doet pijn. Hoeveel pijn je hebt of je het ervaart, is van te voren niet in te schatten. Wat helpt, is om je zoveel mogelijk te ontspannen tijdens de weeën. Zoek afleiding of concentreer je op een wee. Tijdens de ontsluiting kan er wat slijmerig, rood bloedverlies zijn. Dit is normaal. Je krijgt tijdens een afspraak instructies van je verloskundige, zodat je precies weet wanneer je ons moet bellen. Natuurlijk mag je altijd bellen als je een vraag hebt.
Soorten weeën
Voorweeën
Tijdens je zwangerschap zul je wel eens een harde buik hebben gehad: je baarmoeder trekt samen tot een harde bal. In het begin van de zwangerschap gebeurt dat af en toe, maar aan het einde zal het regelmatig voorkomen. Bijvoorbeeld na een drukke dag, door bewegingen van je baby of omdat je in de laatste weken van je zwangerschap zit. Vanaf 36 weken zwangerschap kun je regelmatig voorweeën voelen. Voorweeën zijn pijnlijke harde buiken die met een zekere regelmaat kunnen komen, maar vrij kort duren. Het kan een paar uur aanhouden, vooral ’s nachts. De voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar maken de baarmoedermond klaar voor de bevalling. Ook kun je de slijmprop verliezen. Dit kan in één keer gebeuren of steeds kleine stukjes. Het is normaal als hier wat bloed bij zit. Ook het verliezen van de slijmprop zegt niets over wanneer je bevalling begint.
Indalingsweeën
Bij indalingsweeën voel je pijnlijke steken helemaal onderin je buik en soms in je vagina. Het hoofdje van jullie baby daalt steeds een stukje dieper in. Niet iedereen heeft last van indalingsweeën en ze zorgen ook niet voor ontsluiting. Als je last hebt van deze weeën, kan het fijn zijn om een lekker warm bad of douche te nemen of een warme kruik tegen je buik te leggen. Probeer ook te rusten of (’s nachts) verder te slapen.
Ontsluitingsweeën
De bevalling begint met ontsluitingsweeen. Deze beginnen rustig, maar worden steeds krachtiger en langer. Elke ontsluitingswee zorgt ervoor dat de ontsluiting wat verder vordert. Een goede ontsluitingswee duurt 1 tot 1,5 minuut en is flink pijnlijk. De eerste centimeters van de ontsluiting komen deze weeen om de 4 tot 5 minuten. Als je meer ontsluiting hebt, komen ze sneller achter elkaar en worden ze pijnlijker. Deze lange weeen zijn pijnlijk, maar erg belangrijk voor een goede ontsluiting.
Persweeën
Als je bijna volledige ontsluiting hebt, kun je het gevoel krijgen at je mee wil persen: dat is persdrang. Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van een wee. Je hebt persdrang, omdat het hoofdje van je baby steeds dieper komt te liggen. Het hoofdje wordt tijdens een wee op je anus gedrukt en dit geeft het gevoel dat je moet poepen. Bij volledige ontsluiting ervaren veel vrouwen die als oerdrang die niet tegen te houden is. Of je het wil of niet, je moet meepersen. De meeste vrouwen vinden het prettig om echt actief mee te helpen, maar het kan zijn dat jij dat anders ervaart.