Anticonceptie

Tijdens de kraamweek komen wij een aantal keren bij je thuis op bezoek. We doen en aantal controles en kijken hoe het met jou en jullie baby gaan. Daarnaast geven we je ook een korte uitleg over anticonceptie. Het lijkt misschien vroeg, maar bij sommige vrouwen komt de cyclus weer snel op gang. We leggen je een aantal vormen van anticonceptie uit en het gebruik hiervan tijdens borst- en flesvoeding.

Vruchtbaarheid na de bevalling

Je eerste menstruatie kan vanaf een week of 6 weer op gang komen. Het kan ook zo zijn dat het bij jou een paar maanden weg blijft, dat verschilt per vrouw. Ongeveer 2 weken voor je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Hierdoor kun je al vrij snel na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Het is dus belangrijk om na je bevalling na te denken over anticonceptie. Als je niet meteen na je bevalling weer zwanger wilt worden, gebruik dan anticonceptie bij de eerste keer vrijen nadat je bent bevallen.

Borstvoeding en vruchtbaarheid

Het geven van volledige borstvoeding, inclusief nachtvoeding, betekent niet dat je niet zwanger kunt worden. Borstvoeding geven kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar niet uitsluiten. Ook als je borstvoeding geeft en niet zwanger wilt worden, is het belangrijk om anticonceptie te gebruiken.

Vragen of een spiraaltje laten zetten bij de verloskundige?

Heb je nog vragen of wil je een spiraaltje laten zetten bij de verloskundige? Vul dan het onderstaande formulier in.