Onderzoeken en prenatale screening tijdens je zwangerschap

Je kunt tijdens je zwangerschap verschillende onderzoeken laten doen om de gezondheid van jou en je baby te onderzoeken. Sommige onderzoeken krijgt iedere zwangere aangeboden, dit wordt de prenatale screening genoemd.

Je kunt kiezen voor twee onderzoeken:

 1. de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en
 2. onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (20 wekenecho).

Je bepaalt zelf of je deze onderzoeken laat doen. In de folder (linkje) lees je meer over de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom.

Tip: bekijk www.pns.nl vóórdat je naar het gesprek over het onderzoek gaat. Je kunt dan alvast wat lezen over de screening. Je vindt op deze site ook een filmpje met uitleg over het onderzoek. En als je vragen hebt, stel je deze tijdens het gesprek.

Bloedonderzoek tijdens je zwangerschap

Het bloedonderzoek vindt zo vroeg mogelijk plaats in je zwangerschap, tenzij je bezwaar hebt, namelijk voor de 16e week. Je bloed wordt onderzocht op de volgende dingen:

 • Bloedgroep en rhesusfactor
 • Antistoffen tegen andere bloedgroepen
 • Lues, hepatitis-B, HIV (SOA’s)
 • Rubella (rode hond)
 • Hb (ijzergehalte)
 • Glucose (suiker)

NIPT

De NIPT is een onderzoek waarbij de zwangere wat bloed afgeeft. Het laboratorium onderzoekt het bloed. Blijkt uit het bloedonderzoek dat het kind misschien down-, edwards- of patausyndroom heeft? Dan is er een vervolgonderzoek nodig om zeker te weten of het kind wel of niet de aandoening heeft. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

Kies je voor de NIPT? Dan moet je nog een keuze maken. Namelijk: wil je ook andere afwijkingen in de chromosomen weten? We noemen dit nevenbevindingen.

Vindt het laboratorium een nevenbevinding? Dan kan je kiezen voor een vervolgonderzoek. Van alle 1.000 vrouwen die kiezen voor de NIPT, krijgen er ongeveer vier te horen dat er een nevenbevinding is

Het grote voordeel van de NIPT is dat het niet-invasief is. Dit betekent dat er geen risico is een op miskraam door het onderzoek. De NIPT geeft geen 100% zekerheid op de uitslag, voor die zekerheid is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig.

Vanaf 1 april 2017 kun je als zwangere kiezen voor een NIPT als je ook meedoet aan de wetenschappelijke studie TRIDENT-2. Voor de NIPT wordt een eigen betaling van €175 gevraagd.

Natuurlijk begeleiden we jou en je partner hierin en zullen we alles uitgebreid bespreken als je/jullie een informatiegesprek wensen over de prenatale screening.

Belangrijk om te weten: de uitslag is een risicoschatting en geeft geen zekerheid. Alleen met vervolgonderzoeken krijg je een betrouwbare uitslag.

Wat is de combinatietest?

De combinatietest bestaat uit een combinatie van deze twee onderzoeken:

1. Een onderzoek van het bloed van de zwangere. Dit onderzoek gebeurt in de periode van 9 tot 14 weken zwangerschap.

2. Een nekplooimeting bij het kind tijdens een echo. Alle kinderen hebben een dun laagje vocht onder de huid in de nek: de nekplooi. Hoe dikker de nekplooi is, hoe groter de kans is dat het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Dit onderzoek gebeurt in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee testen?

• De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- of patausyndroom dan de combinatietest.

• De uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Bloedonderzoek

Bij jou wordt er tussen de 9e en 14e zwangerschapsweek bloed afgenomen. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.

Nekplooimeting

De nekplooimeting is onderdeel van de combinatietest. Tijdens een echo meet de echoscopist de dikte van de nekplooi van je baby. Elke baby heeft tijdens de zwangerschap een dun vochtblaasje onder de huid in de nek. Dit is de nekplooi. De nekplooi is het meest duidelijk aanwezig tussen de 11e en 14e zwangerschapsweek.

De nekplooi is dikker bij kinderen met down-, edwards- of patausyndroom. Wanneer er een nekplooi van meer dan 3,5 millimeter wordt gemeten, dan krijg je altijd een vervolgonderzoek aangeboden. Dit kan namelijk een aanwijzing zijn voor een andere aandoening.

Uitslag van de combinatietest

De uitslag van de combinatietest wordt bepaald door:

 • De leeftijd van de zwangere vrouw
 • De duur van de zwangerschap
 • De nekplooimeting
 • Het bloedonderzoek.

Belangrijk om te weten: de uitslag is een risicoschatting en geeft geen zekerheid. Alleen met vervolgonderzoeken krijg je een betrouwbare uitslag.

20 weken echo SEO

De 20 wekenecho wordt gemaakt een een specialistich echocentrum en niet bij ons in de praktijk.

Wanneer is de 20 wekenecho?

Je kunt de 20 wekenecho krijgen vanaf week 18 tot aan week 21 van je zwangerschap (dat betekent tot 21 weken en 0 dagen.) De beste tijd om deze echo te maken is in week 19 van je zwangerschap. (dat is 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen zwangerschap). De echoscopist overlegt met jullie wat het beste moment is.

De 20 wekenecho wordt gemaakt een een specialistich echocentrum en niet bij ons in de praktijk.

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Het is een screening waarmee ernstige lichamelijke afwijkingen zichtbaar kunnen worden. Toch geeft dit onderzoek geen garantie dat je baby volledig gezond is, omdat niet alle aandoeningen zichtbaar zijn op een echo. Mocht er aanleiding zijn voor vervolgonderzoek, dan worden jullie doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. Hier krijgen jullie dan een uitgebreid echoscopisch onderzoek.