Geboorteplan voor de bevalling

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je jullie wensen rondom de bevalling eenvoudig en duidelijk opschrijft. Meestal heb je aan 1 pagina genoeg. Belangrijk is om goed te beschrijven wat voor jou belangrijk is. Een goede tip is om het belangrijkste bovenaan te zetten. Wanneer je een geboorteplan maakt, bespreken we deze samen tijdens een spreekuur. Zo stemmen we de verwachtingen en wensen samen af. Houd er rekening mee dat je geboorteplan mogelijk kan veranderen tijdens de bevalling.

Waarom schrijf je een geboorteplan

Het schrijven van een geboorteplan kan jou en je partner helpen met de voorbereiding op de bevalling. Jullie ontdekken samen wat jullie belangrijk vinden, wat jullie ideeën en wensen zijn en hoe jullie willen dat er met jullie wordt omgegaan. Het is voor jullie en jullie zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen. Dit is belangrijk voor een goede samenwerking tijdens en na de bevalling. Een goede voorbereiding op de bevalling helpt ook mee om de angst en onzekerheden te verminderen. Hierdoor verloopt een bevalling beter.

Geboorteplan voorbeeld downloaden

Mocht je gebruik willen maken van een geboorteplan, dan kun je er hier een downloaden. Wanneer je je geboorteplan hebt geschreven, kun je dit samen met de verloskundige bespreken. Geef dit bij de assistente aan, zodat we hier extra tijd voor kunnen reserveren. Het is het fijnst als we dit kunnen doen tussen je 32e en 36e zwangerschapsweek.