
Zwangerschapscursussen
Tijdens de zwangerschap kun je verschillende cursussen volgen om je voor te bereiden op je bevalling. Er zijn cursussen die je als zwangere alleen kan volgen, andere zijn voor jou als zwangere en je partner bedoeld.
De verschillende soorten zwangerschapsbegeleiding zullen we hieronder kort toelichten.
Borstvoedingscursus
Als je kiest voor borstvoeding, is het aan te bevelen om een borstvoedingscursus te volgen. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt onder andere stilgestaan bij de voordelen van borstvoeding, huid-op-huidcontact, voedingshoudingen, het aantal voedingen, kolven, opstartproblemen en nog veel meer. Bij ons in de praktijk kun je ook een voorbereidende cursus volgen. Voor meer informatie en data voor deze cursus, zie http://www.metdeborstvooruit.nl/page/borstvoedingsavond-nunspeet
Zwangerschapgym
In een aantal avonden worden dan verschillende fases van zwangerschap en bevalling besproken. Er komen o.a. het opvangen van de weeën, verschillende baringshoudingen etc. aan bod. Er is ook een partneravond waarin de rol van de partner in het geheel wordt besproken.
Zwangerschapszwemmen
Zwemmen is heerlijk als je zwanger bent. In het water valt namelijk de zwaarte van de zwangere buik weg. Tegelijkertijd kun je zo licht aan je conditie blijven werken. Deze cursus gaat niet inhoudelijk op de zwangerschap in en ook niet als voorbereiding op de bevalling. Het is meer bedoeld voor de conditie.
(bv. https://debrake.nl/doelgroepen/zwangerschapszwemmen)
Zwangerschapsyoga
Bij zwangerschapsyoga doe je veel bewustwordingsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Er is aandacht voor het gehele zwangerschapsproces. Ook leer je meerdere technieken als voorbereiding op de bevalling. We werken aan de juiste lichaamshouding, een goede beheersing van de buikspieren en ook de bekkenbodemspieren worden behandeld. De ademhaling en het herkennen van spanning en ontspanning vormen de leidraad van de zwangerschapsyoga. Het contact met de baby staat centraal. Elke les wordt beëindigd met een ontspanning.
(bv. http://clyms.nl/zwangerschapsyoga/)
Samen bevallen
Met de cursus ‘Samen bevallen’ willen we jou vertrouwen geven in je eigen bevalling. Je krijgt veel informatie, we maken jouw angsten bespreekbaar en gaan daarmee aan de slag. Ook is er aandacht voor jouw partner. Wat kan een partner doen tijdens de bevalling? Hoe kan jouw partner je ondersteunen en een actieve rol spelen tijdens de bevalling? Door in de weken voor de bevalling samen na te denken, te praten, ervaringen uit te wisselen en te oefenen zijn jullie optimaal voorbereid op dit bijzondere moment en lukt het veel beter rustig en zelfverzekerd te blijven. De regie is in jullie handen, de baby krijgen jullie samen.
(bv. https://www.samenbevallen.nl/inschrijven/)
Haptonomie
Bij deze begeleiding wordt er vanuit gegaan dat de relatie tussen het kind en de ouders al voor de geboorte kan worden opgebouwd en verdiept. Rond de 20 weken voel je meestal de eerste beweging van jullie baby. Jullie leren samen op een liefdevolle, tedere bevestigende wijze contact te maken met jullie baby. Zo kan al voor de geboorte een samenspel, een leren kennen en een affectieve wederzijdse band tussen de ouders en het kind ontstaan.
De haptonomische begeleiding richt zich er in het bijzonder op het kind te laten voelen dat het welkom is zoals hij is als deze unieke mens. Het kind en de ouders kunnen zich daardoor op een goede wijze aan elkaar hechten.
Door de inbreng van je partner ervaart het kind reeds in de moederschoot dat er buiten zijn/ haar moeder nog een wereld bestaat, waardoor de binding met de moeder ruimer/ vrijer kan worden.
Door het liefdevolle contact bouwt je partner, samen met jou, een band met jullie baby. Zo bouw je voor de geboorte al een band op met de baby. Daarnaast leert een partner hoe hij jou kan bijstaan tijdens de geboorte. Jij leert hoe je op een goede manier omgaat met weeën en pijn, zodat jullie samen jullie kindje tijdens de geboorte kunnen begeleiden.
Deze cursus is individueel per stel in tegenstelling tot andere zwangerschapscursussen.
(bv. http://opti-mum.nl/over-optimum/haptonomie/)