Geboortescreening en hielprik

Tussen de vierde en zevende dag na de geboorte van jullie baby komt er een wijkverpleegkundige van Icare langs. Ze komt de hielprik en gehoor screening bij jullie baby doen. Hiermee worden een aantal ziektes vroeg opgespoord. Door ze vroeg op te sporen, kan er op tijd worden begonnen met een behandeling. Worden de ziektes te laat onderkent of niet behandeld, dan kan jullie baby een geestelijke achterstand ontwikkelen.

Verder lezen over de hielprik

Wil je meer informatie over de aandoeningen die onderzocht worden met de hielprik? We hebben ze voor je op een rijtje gezet [link kraambed abc hielprik]. Ook kun je meer informatie vinden op de website van het RIVM [link]. https://www.rivm.nl/documenten/screeningen-bij-pasgeborenen

Wijkverpleegkundige en consultatiebureau

Na de kraamperiode (tot 10 dagen na de bevalling) neemt de wijkverpleging de zorg over. De zorg voor jullie baby valt nu onder de afdeling ouder en kindzorg 0 tot 4 jaar. In de eerste week na de geboorte neemt de wijkverpleegkundige contact met je op om een afspraak te maken. Ze komen een keer bij je thuis om bijvoorbeeld uit te leggen wat ze voor jullie kunnen betekenen en welke zorg zij verlenen op het consultatiebureau.