Echo’s

Tijdens je zwangerschap krijg je een aantal echo’s. Sommigen bij ons in de praktijk en anderen, zoals de 20 weken echo, in een gespecialiseerd centrum. Tijdens je zwangerschap kun je kiezen voor de volgende echo’s: de vitaliteitsecho, de termijnecho, 20 weken echo, groeiecho en liggingsecho. Met deze echo’s kijken we naar de groei en ontwikkeling van jullie baby.

Vitaliteitsecho (8 weken)

Wanneer je 8 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een vitaliteitsecho te laten maken. Omdat je nog erg vroeg in je zwangerschap bent, is de baarmoeder erg klein. Het gebeurt geregeld dat we met een uitwendige echo de baarmoeder niet goed in beeld krijgen. Om je baarmoeder en mogelijk je baby wel goed in beeld te krijgen, kunnen we een inwendige echo doen. Dit is niet pijnlijk.

Bij een zwangerschap van 8 weken is het mogelijk om je baby te zien en het hartje te zien kloppen. De duur van de zwangerschap kunnen we nog niet goed inschatten, dit doen we tijdens de termijnecho.

Bij de vitaliteitsecho is het belangrijk dat je met een volle blaas komt, zodat de kans het grootst is dat we de baarmoeder goed in beeld krijgen. Ons advies is om een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. De vitaliteitsecho is geen standaard echo en wordt allen vergoed tot een zwangerschapsduur van 8 weken en 3 dagen. Hierna komt deze voor eigen rekening, deze kost €35.

Termijnecho

De termijnecho wordt vroeg in je zwangerschap gemaakt: tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Met deze echo wordt vastgesteld hoe lang je zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Bij deze echo is het belangrijk dat je met een volle blaas komt, zodat we de baarmoeder goed in beeld kunnen brengen. Mocht dit niet lukken, dan maken we in overleg de echo inwendig. Bij een zwangerschap van 10 weken zien we het hartje kloppen en bewegen de meeste baby’s. Tijdens de echo meten we je baby en hiermee bepalen we de duur van je zwangerschap en wat de uitgerekende datum is. Natuurlijk krijg je ook een aantal echo foto’s mee naar huis.

20 weken echo

Rond de 20e week van je zwangerschap wordt er uitgebreid gekeken naar de groei en ontwikkeling van jullie baby. Hierbij wordt elke baby onderzocht op een aantal aangeboren afwijkingen. Deze echo vindt plaats in een gespecialiseerd centrum of ziekenhuis en wordt vergoed door de verzekering. [lees meer]

Liggingsecho

Een liggingsecho vindt plaats als je ongeveer 36 weken zwanger bent. Met deze echo bekijken we of jullie baby met het hoofdje naar beneden ligt (hoofdligging) of bijvoorbeeld in stuitligging. Verder kijken we naar de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta.

Groeiecho

Bij 36 weken zwangerschap beoordelen we met een groeiecho de groei van jullie baby. Ook kijken we meteen naar de hoeveelheid vruchtwater. Soms kan het voorkomen dat je eerder een groeiecho krijgt. Bijvoorbeeld omdat we de groei uitwendig niet goed kunnen beoordelen of omdat je eerder van een groter of kleiner kindje bent bevallen.

Bij elke controle een echo?

Zoals hierboven beschreven krijg je niet bij elke controle een echo. Mocht er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld een indicatie, dan krijg je natuurlijk een echo. Ook kunnen we tot 15 weken op jouw wens een echo maken in onze praktijk. Maak hiervoor een afspraak, zodat we zeker weten dat we genoeg tijd hebben. Echo’s op eigen wens worden niet vergoed, dus die dien je zelf te betalen. Tip: wil je graag een wens echo? Laat deze dan bij een specialistisch echo centrum maken. Daar is vaak 3D apparatuur en kleurbeeld.