
Groei van de baby
Het eerste trimester: de groei van je baby tot 13 weken
De eerste 3 maanden van je zwangerschap noemen we het eerste trimester. In deze eerste 13 weken gebeurt er ontzettend veel: een bevruchte eicel groeit uit tot een foetus van zo’n 9 centimeter en 60 gram.
In het eerste trimester worden alle vitale organen aangelegd. Ook krijgt het hoofdje vorm, maar is in verhouding tot het lijfje erg groot. Vanaf de 9e week gaat je kindje bewegen. Daar merk je zelf nog niets van. Rond de 11e week worden de zaadballen of eierstokken gevormd. Het geslacht van je kindje stond al vast en is vanaf nu ook zichtbaar.
In de 12e week worden de nageltjes, de neus en ogen gevormd. De darmen zaten gedeeltelijk in de navelstreng, maar trekken zich nu terug in de buik. Bij 13 weken kan het kindje zijn vingertjes los van elkaar bewegen. Hij kan nu ook duimen, omdat hij zijn mondje open en dicht kan doen.
Het tweede trimester: de groei van je baby tussen de 13 en 28 weken
Je baby groeit in deze weken flink. Het hele lichaam is nu bedekt met kleine haartjes. De baby ziet nu het verschil tussen licht en donker.
Je kindje drinkt vruchtwater. De nieren werken al, dus het ingeslikte vruchtwater wordt netjes weer uitgeplast. De baby hoeft in de baarmoeder niet te ademen, maar krijgt via jouw bloed zuurstof en voeding. De zuurstof en voeding gaat via de placenta en navelstreng bij de baby gebracht.
De bewegingen van de armen en benen worden steeds krachtiger. Diep in de buik is de baby zo sterk aan het worden dat jij zijn bewegingen gaat voelen. Sommige vrouwen voelen de baby in de 16e week bewegen, terwijl anderen tot na de 20e week moeten wachten. Dat is allemaal normaal. Eerst voel je wat luchtbelletjes in de buik heen en weer gaan. Het gerommel wordt steeds duidelijker en ga je het zelf ook als “leven” voelen.
Bij 18 weken is je baby ongeveer 17 centimeter en weegt 310 gram.
20 weken: over de helft
Als de zwangerschap over de helft is, wordt de huid van de baby door een dikke laag witte huidsmeer (vernix) beschermd tegen het uitdrogen van de huid. Na de geboorte zit er meestal nog wat huidsmeer in de huidplooitjes. Soms zit de baby nog helemaal onder het huidsmeer. De baby begint nu haartjes op het hoofd te krijgen. Bovendien begint, onder de huid, zich vet te vormen. Het bewegen wordt steeds duidelijker. Ook aan de buitenkant van de buik is dit nu te voelen. Jullie kindje groeit ondertussen flink en is ongeveer 26 cm en weegt al 780 gram.
Het derde trimester
De groei van jullie kindje in de laatste drie maanden
Vanaf de 28e week is jullie kindje levensvatbaar. Een fijne mijlpaal om te bereiken, toch moet hij nog wel een lange tijd in de baarmoeder blijven.
Het nesthaar is aan het verdwijnen. In de baarmoeder zwemt, hoort en kijkt de baby om zich heen. Hij hoort veel geluiden, zoals het kloppen van je hart, stemtrillingen, ademhalingsgeluiden en het borrelen van je darmen. De baby raakt gewend aan deze geluiden. Daarom is een pasgeboren baby vaak direct rustig als hij na de geboorte op je buik ligt. De geluiden vormen na de geboorte een vertrouwd stukje in de nieuwe omgeving.
Met 28 weken is jullie baby ongeveer 40 cm lang en weegt 1200 gram.
Week 32
Vanaf 32 weken gaat het skelet van jullie kindje veranderen. Het kraakbeen wordt harder (verbenen), zodat de botten bij de geboorte al aardig stevig zijn. Als de baby wordt geboren is de verbening nog niet voltooid. Dit is nodig omdat de schedel zich moet kunnen aanpassen tijdens de geboorte. De schedel van de baby bestaat uit verschillende losse bot delen die tijdens de geboorte zelfs een beetje over elkaar heen kunnen schuiven (moulage). Zo wordt de omtrek van het hoofdje een paar centimeter kleiner en past het door het bekken.
De baby is nu 44 cm lang en weegt ongeveer 2000 gram.
Week 35
De bewegingen van jullie baby ga je al goed herkennen. Als je een hand op je buik legt als jullie baby beweegt lijkt het net of de baby stopt met schoppen. Dit is gedeeltelijk zo. De baby draait met de rug in de hand. De voetjes voel je dan minder goed. De baby kan ook op muziek reageren.
Heeft jullie baby al eens de hik gehad? Dit merk je doordat je een regelmatige “tik” in de buik voelen. Dit kan behoorlijk lang aan houden. Bij elke hik kan de buik even omhoog springen. De hik ontstaat doordat de baby van het vruchtwater drinkt. Als het maagje te vol is, prikkelt de maaginhoud het middenrif zo dat het in een reflex samentrekt.
Het hartje van jullie baby is bij elke controle goed te horen. Het klopt twee keer zo snel als uw eigen hart. Vanaf nu kan je partner het hartje met een wc-rol, stethoscoop of het oor horen.
Rond 35 weken is jullie kindje bijna volgroeid. Gemiddeld is de baby nu 47 cm lang en weegt het 2600 gram. Dit is al een heel gewicht. De gemiddelde groei van de baby is nu 1 cm per week en 200 gr.
Als de baby nu geboren wordt, kan dit problemen geven. Jullie kindje kan zich moeilijker op temperatuur houden, omdat het weinig onderhuids vet heeft. Tevens heeft de baby nog moeite met drinken, omdat de zuigreflex ontbreekt. Te vroeg geboren baby’s hebben ook meer kans op een lichte vorm van geelzucht (icterus). Als de baby te geel is kan het nodig zijn om hem onder de blauwe lamp te leggen. Dit kunstlicht zet de bilirubine om, zodat de baby deze afval stof kan uitplassen en poepen.
Bilirubine is een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Vóór de geboorte heeft een baby relatief veel rode bloedcellen. Na de geboorte zijn ze in deze grote hoeveelheden niet meer nodig en worden deze extra rode bloedcellen afgebroken. Bij het opruimen van deze rode bloedcellen komt bilirubine vrij. De lever zorgt er vervolgens voor dat dit bilirubine het lichaam weer verlaat.
Na de geboorte raakt dit bovenbeschreven proces gemakkelijk uit balans. Dit komt onder andere doordat de lever nog niet rijp is.